25-02-11

De ligplaats van de hond

Natuurlijk heeft je hond een eigen ligplaats. Vrijwel altijd geeft een ligplaats de hond zicht op de toegangsdeur(en). Zo overziet de hond duidelijk wat er gebeurt en heeft hij rust, denkt men. Maar honden met een sterk ontwikkelde territoriumdrift of honden die angstig of terughoudend zijn naar onbekenden, hebben het daardoor juist moeilijk. Zij voelen het door die strategische plek als hun taak goed op te letten. Overdreven waakzaamheid, voortdurende onrust en overmatig blaffen en soms ook dreigen naar bezoek is het gevolg.

Ligplaats verplaatsen
Deze honden krijgen het een stuk makkelijker als je hen ontheft van die bewakingsplicht. Geef ze een rustig plekje achter een bank of stoel zonder zicht op toegangsdeuren. Dan kunnen ze zich ontspannen en zullen dieper slapen en minder alert reageren op ieder geluidje. Zij een beetje rust, jij een beetje rust. Heerlijk rustig!  

Hond in slaapkamer
Ik krijgen vaak de vraag: Onze hond slaapt bij ons op bed. Wordt hij ons daardoor dan echt de baas? Nee, heel veel honden liggen zonder enig probleem in bed, op bed, naast bed, of op de slaapkamer. Dat gedrag hoeft niets te maken met een conflict over wie ‘de baas’ is, we hebben dat de hond min of meer zelf aangeleerd omdat we dat gezellig vonden. 

Dat ligt anders als je hond zijn plek heeft afgedwongen door niet te gehoorzamen als je niet wilde dat de hond daar zou slapen. Als hij tegenwoordig ook nog naar je gromt als je hem van zijn vaste plekje weg wil sturen, dan is er wel sprake van een onduidelijke en misschien zelfs wel van een verstoorde gezagsverhouding tussen jou en je hond. Met straffen wordt het probleem groter! Beloon liever wat je wel van de hond wilt. Bovenal, ga naar een goede hondenschool of gediplomeerd gedragstherapeut voor ondersteuning.

15:16 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

De eerste maal op deze blog hier, heel informatieve blog hier!!! Doe zo verder!!!

Gepost door: Tidou | 28-02-11

Reageren op dit commentaar

Hartelijk dank. We doen onze best de mensen zo goed mogelijk algemene informatie te geven over de opvoeding van honden.

Gepost door: Peter | 01-03-11

De commentaren zijn gesloten.