17-02-11

Hondentraining: afleren om steeds aandacht te vragen

120_2024.JPGHeb jij ook zo'n hond die zich te pas en te onpas aan je opdringt, net zolang totdat jij je arm weer uitsteekt en over zijn bolletje aait? Lukt het hem iedere keer weer om jou 'uit de tent' te lokken? In deze hondentraining van hondengedragsdeskundige Marco Starink leer je hoe je je hond afleert de hele dag om aandacht te vragen.

Help... mijn hond vraagt de hele dag om aandacht!

 Voor veel mensen is het woord 'manipuleren' een beetje een eng woord. Het wordt vaak geassocieerd met het verliezen van vrijheid en het opdringen van een dictatoriaal regime. Niets is minder waar! Onze hele samenleving hangt aan elkaar van manipulatie. Alles en iedereen probeert elkaar te beïnvloeden. Gelikte marketingcampagnes proberen ons het nut te doen inzien van de meest waardeloze en nutteloze apparaten, politici proberen hun meningen te 'verkopen' via publiekelijk betaalde media, verkopers verdienen hun salaris met manipulatie en ja, zelfs de liefde staat bol van de manipulatie. Het mannetje en het vrouwtje doen hun uiterste best om elkaar ervan te overtuigen dat hun genenpakketje mooi en sterk genoeg is om mee voort te planten. Manipuleren heeft wel degelijk een functioneel karakter in sommige gevallen.

Wolf vs. huishond
Honden zijn echte groepsdieren. Overigens heeft de ene hond een sterker groepsgevoel dan de andere hond. Dit heeft met zelfstandigheid en ontwikkeling te maken van de individuele hond. In de natuur gaat het er even anders aan toe. Wilde hondachtigen blijken wanneer ze volwassen zijn helemaal geen liefkozend onderling contact te maken (behalve dan de voortplanting, welke gebaseerd is op reproductie en niet liefkozing). Jonge honden daarentegen blijken wel dergelijk onderling contact te vertonen.

Dit gedrag is een onderdeel van de positiebepaling binnen de groep en tevens het vormen van een onderlinge band. Het grappige is dat onze volwassen huishonden eigenlijk het gedrag vertonen van een onderontwikkelde, juveniele wolf. En dat is eigenlijk maar goed ook!...

Wij als eigenaren doen hier graag een schepje bovenop door onze honden afhankelijk van ons te houden en veroorzaken daardoor zelf grotendeels het aandachteisende en dwingende gedrag. We houden hem afhankelijk door hem op te tillen of te troosten bij angst of schrik, we brengen zijn eten naar hem toe, lopen naar hem toe om hem te begroeten of te knuffelen, we openen deuren als hij maar even staat te piepen om bij ons te zijn, we aaien hem wanneer hij voor ons komt staan, we spelen met hem wanneer hij met een balletje komt aangesneld etc... We kennen allemaal wel voorbeelden.

Een 'handig' instrument
Je kunt bijna geen activiteit bedenken waarbij we onze handen niet gebruiken als handig instrument. We gebruiken onze handen niet alleen om dingen te maken maar onze handen zijn tevens een belangrijk onderdeel van onze communicatie. We wijzen, zwaaien, kloppen, geven handen en verzorgen elkaar met onze handen dat het een lieve lust is. Daarom vinden wij het ook zo prettig om het warme lijf van een hond te aaien. Het is bewezen dat het ons kalmeert en de bloeddruk en hartslag omlaag brengt.

Wij aaien onze hond om hem te kalmeren of als beloning (= aandacht), en vaak maken we volstrekt gedachteloos contact met hem door hem achter de oren te kriebelen, klopjes te geven enz. terwijl we met iemand staan te praten of televisie zitten te kijken. We kunnen dat haast niet laten en worden ons dat pas echt bewust wanneer er tijdens oefensessies o.l.v. een instructeur wordt gezegd dat we onze hond niet meer 'zomaar om niets' mogen belonen door hem te aaien, maar dat hij eerst iets moet doen om die aandacht te verdienen. Pas dan ontdekken we hoe ingebakken en voortdurend onze aanrakingen zijn.

Mag ik mijn hond dan nooit meer aaien?
Hondeneigenaren schrikken vaak wanneer ze geconfronteerd worden met de oorzaak van dit dwingende, aandachtvragende gedrag. De eerste vraag luidt meestal (een beetje geïrriteerd); "tja, mag ik mijn hond dan nooit meer aandacht geven of aaien?" , hetgeen een begrijpelijke vraag is. Het antwoord luidt als volgt: Stel duidelijke voorwaarden en grenzen aan het geven van aandacht. Neem zelf het initiatief tot het verstrekken van privileges en laat zien dat jij als baas het initiatief tevens weer afbreekt. Dit zorgt voor duidelijkheid, orde en structuur bij je hond. En dat zijn toch wel de belangrijkste bakens in het leven van onze onderontwikkelde, juveniele wolfjes... Ze zorgen voor rust en vergroten het gevoel van veiligheid. En voor een hond zijn dat niet te onderschatten elementen.

Voorwaarden aan de hond stellen doe je zo!
Om te voorkomen dat we zulk opdringerig en dwingend gedrag bij onze hond conditioneren, zijn er eigenlijk maar een paar voorwaarden nodig:

-            Als jouw hond je dwingt tot het geven van aandacht door steeds weer zijn kop op je schoot te leggen, tegen je op te springen of met zijn neus tegen of onder je armen te stoten, kijk dan naar de lucht. Negeer hem totaal in plaats van hem weg te duwen of op hem te mopperen. Want dat voelt hij allemaal als aandacht en dat zal het gedrag dus toe laten nemen. Of nog beter, sta op zonder hem een blik waardig te gunnen en verlaat voor een kort moment de ruimte.

-            Laat je pup of jonge hond zijn eigen boontjes doppen. Geef hem de ruimte om zichzelf te ontplooien. Laat hem puzzeltjes en raadseltjes zelf oplossen. Dit vergroot zijn zelfstandigheid en zelfvertrouwen. Jouw taak binnen dit proces is ervoor te zorgen dat je hond niet in problemen komt.

-            Schenk geen aandacht aan piepen en/of janken wanneer de hond even niet bij je kan of mag zijn. Ga niet schreeuwen of roepen naar hem want dan houd je zijn gedrag in stand. De hond houdt hiermee controle over jou. Immers, de hond is in staat om jou te laten reageren.

-            Ga niet in op het bedelgedrag van een hond wanneer je aan het eten bent. Ga je af en toe toch overstag door zijn smekende blik van 'je eet het toch niet echt helemaal alleen op', dan beloon je het bedelgedrag met één van de sterkste leerschema's die er zijn: intervalbeloning. De hond zal een bedelaar met engelengeduld worden!

-            Zorg voor voldoende alternatieven voor deze eindeloze dwingelandij. Laat je niet meer gebruiken als 'jukebox' door op afroep op zijn initiatieven in te gaan. Draai het om! Bemoei je pas met je hond nadat jij het initiatief hebt genomen. Beloon hem hiervoor met zijn broodnodige aandacht en geef hem voldoende activiteiten waarbij hij zijn 'hondse' zintuigen kan gebruiken.

-            Train de hond op gehoorzaamheid of doe aan hondensport met hem. Dat maakt hem voldaan, waardoor hij met een diepe zucht van tevredenheid rustig in slaap zal vallen, in plaats van zijn overtollige energie te stoppen in aandachteisend gedrag.

Resumerend: veel honden zijn steeds maar met ons bezig en vragen op een vaak hinderlijke manier onze aandacht. Door alternatieve, aantrekkelijke bezigheden te bieden is het gedrag af te remmen. Door zelf een andere houding tot het eisende gedrag aan te nemen, heeft het gedrag geen effect meer en zal het afnemen. Daarentegen zal iedere keer dat we er wel op ingaan, het gedrag zich nog meer verankeren en in hevigheid en 

19:00 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.