14-02-11

Hondentraining: wennen aan de bench

Een bench, oftewel kamerkennel of hondenbox, is een metalen kooi die speciaal voor honden is bedoeld. Hoewel een bench helaas niet echt goedkoop in aanschaf is, loont de aanschaf ervan vaak toch de moeite. Het gebruik van de bench kan erg nuttig zijn bij de zindelijkheidstraining en bij het voorkomen van probleemgedrag bijvoorbeeld wanneer de hond alleen is. Het gebruik van de bench maakt een mand overbodig.


Wat zijn nu de voordelen van het gebruik van een bench?

· Je hond zal zich prettiger voelen in de bench wanneer hij alleen thuis moet blijven. De bench is voor de hond een soort hol waarin hij veilig is, zoals honden in het wild ook een veilig hol hebben. De kans dat hij de de hele buurt bij elkaar jankt is daarom ook een stuk kleiner!

· Je hond krijgt de kans niet om "rottigheid" uit te halen terwijl je weg bent. Toch prettig natuurlijk wanneer je zeker weet dat je hond zich niet tegoed zal doen aan je bankstel of vloerbedekking!

· Wanneer de hond nog niet (helemaal) zindelijk is, vergroot het gebruik van de bench de kans dat het toch "droog" blijft terwijl je weg bent (ook 's nachts!). Een hond zal namelijk zijn eigen hol niet graag bevuilen. Alleen in uiterste nood (en zo lang blijf je natuurlijk niet weg) zal de hond in zijn eigen bench plassen of poepen. Niet alleen scheelt je dit een hoop dweilen; het is ook belangrijk dat het proces waarin het een gewoonte wordt om alleen buiten te plassen en te poepen niet te doorbreken. Ideaal bij de zindelijkheidstraining van een puppy.

Hoe ga je te werk?

Stap 1

Voordat je de hond in de bench opsluit wanneer hij alleen thuis moet blijven, moet je ervoor zorgen dat de hond de bench als een prettige, veilige, ligplaats gaat beschouwen. Je zet de bench in de woonkamer, op een tochtvrije plek. Het liefst op een plek van waaruit de hond de kamer goed kan overzien (de meeste honden vinden dit prettig). In de bench leg je een deken of iets dergelijks, zodat de ondergrond aangenaam is om op te liggen.

Stap 2
Om de hond te wennen aan de bench geef je hem een lekkere kluif die hij in de bench op mag eten of een gevulde KONG. Het deurtje van de bench blijft open, maar als de hond zijn kluif of KONG wil meenemen naar een andere plek breng je hem rustig terug naar zijn nieuwe "plaats". Dit houd je een aantal dagen vol; iedere kluif of ander lekkers die de hond krijgt laat je hem in de bench opeten. Je kunt het beste pas doorgaan met de volgende stap wanneer de hond geen aanstalten meer maakt om zijn kluif mee te nemen naar een andere plek, maar rustig in de bench blijft liggen totdat hij is uitgekloven.

Stap 3
Is de hond eenmaal zover, dan ga je door met de volgende stap. Iedere keer wanneer de hond wil gaan slapen, bijvoorbeeld na een wandeling of een spelletje, dan breng je de hond rustig naar zijn bench. Als de hond in de bench gaat liggen (al dan niet op jouw aanwijzing) beloon je de hond door hem een speeltje of iets lekkers in de bench te geven. Wanneer de hond een mand, een ligbed of iets dergelijks had, maak het de hond dan gemakkelijker door deze (in elk geval voorlopig) weg te halen.

Past de mand of het ligbed in de bench, dan kun je die daarin natuurlijk goed gebruiken! Wanneer de hond uit zijn bench komt met de bedoeling om op een andere plek te gaan slapen, breng je hem, net zoals eerst met de kluif, weer rustig terug naar zijn plaats.

Stap 4
Is de hond zover, dat hij zonder problemen in de bench wil liggen slapen en deze zelfs regelmatig zelf opzoekt, dan sluit je als de hond gaat slapen voor een tijdje het deurtje. Je geeft hem hierbij de eerste keer weer een kluif of een KONG. Je gaat nog niet weg, dat is pas de laatste stap. Mocht de hond nu toch onrustig worden en/of gaan janken of blaffen, dan is het heel belangrijk dat je juist nu goed reageert. Dat wil zeggen: zolang de hond onrustig is, negeer je hem volkomen! Je mag hem vooral niet troosten of geruststellen, want dan voelt de hond zich beloond voor zijn onrustige gedrag en zal hij dit dus blijven herhalen.

Ook kun je beter niet op hem mopperen, want ook dan krijgt hij toch aandacht van je en dat is precies waar hij om vraagt. Zodra de hond stil is, ook al is het maar even, ga jeop dat moment naar hem toe. Wees niet uitbundig, maar open gewoon het deurtje alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Laat de hond direkt gewoon zijn eigen gang gaan; het is niet de bedoeling dat je door je gedrag de indruk wekt alsof er iets heel bijzonders is gebeurd.

Stap 5
Pas wanneer de hond rustig in de bench blijft liggen met het deurtje dicht, terwijl je thuis bent, neem je de laatste stap. Als je (eerst voor korte tijd) weggaat, sluit je de hond op in de bench. Geef hem de eerste keer weer een kluif of KONG.

Extra benchtip
Een extraatje om de hond zover te krijgen dat hij uit zichzelf met plezier in de bench gaat is nog het volgende. Leg regelmatig een paar hondenbrokjes of ander lekkers achterin de bench, op een moment dat de hond niet ziet dat je dit doet. De hond zal het al gauw de moeite vinden om telkens weer in zijn bench te gaan kijken of er misschien wel weer "zo maar" wat lekkers ligt.

Misschien denk je, als je dit verhaal gelezen hebt, dat een goede bench-training erg veel tijd en moeite zal kosten. In de meeste gevallen kun je de omschreven stappen echter al binnen één tot twee weken allemaal nemen. Wel is het belangrijk dat je de hond echt stap voor stap aan de bench laat wennen en dat je daar zoveel tijd voor neemt als bij je hond nodig is. Het resultaat moet namelijk zijn, dat de hond probleemloos alleen kan blijven in de bench, omdat hij dit als zijn eigen veilige ligplaats ziet. Je mag de hond daarom ook nooit voor straf in zijn bench sturen (want dan wordt het juist een vervelende plek)!

Als je kinderen heeft zul je erop moeten letten dat zij de hond als deze in zijn bench ligt ook nooit storen of lastigvallen. De bench moet juist een plek zijn waar de hond zich rustig terug kan trekken.

13:51 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.