27-01-11

De tastzin van de hond

Wij aaien onze hond dat het een lieve lust is. Soms heeft dat een reden: om hem te belonen of te kalmeren. Maar meestal aaien we onze hond zomaar, om niets. Vaak aaien we hem zelfs onbewust.

Het aaien van een hond brengt de bloeddruk en hartslag van mensen omlaag, men is minder lang ziek, en voelt zich minder depressief. Honden gebruiken hun voorpoten nooit voor sociale contacten, het aantikken ter uitnodiging tot spel en seksueel contact uitgezonderd. En hoewel honden wel zichtbaar kunnen genieten van onze aanraking, zullen ze als ze kans hebben op iets eetbaars of seks daar snel voor kiezen en ons in de kou laten staan met onze aaitjes en knuffels.

Honden die elkaar niet kennen, raken elkaar vrijwel nooit aan. Zeer sociaalvaardige honden uitgezonderd, maar dat heeft alles met domesticatie te maken. Het past niet in hun natuurlijke aanleg. Aanraken is voor honden onderling bedreigend en vaak het begin van een vechtpartij. Deze andere manier van omgaan met aanrakingen heeft gevolgen voor het gedrag. Zo kunnen honden opdringerig gedrag vertonen door steeds maar weer tegen handen en armen te drukken met hun neus. De aanraking wordt gebruikt om aandacht uit te lokken. Negeer dit gedrag volledig om te voorkomen dat tot een nare gewoonte zal ontwikkelen.

Als een angstige hond niet kan vluchten voor aanraking, zal hij bijten. Buiten dat straffen hoe dan ook geen een logische manier is om een hond gewenst gedrag aan te leren, kan het doorstraffen terwijl een hond zich 'schuldbewust' gedraagt doordat hij deemoedsgebaren vertoont, leiden tot angstagressie. Hij móet wel bijten. Leer je gezin dat straffen geen optie is en dat doorstraffen een echte opvoedingsfout is die de relatie tussen jou en de hond onherstelbaar kan verstoren.

Raak een hond nooit aan als dat als straf bedoeld moet zijn. Het maakt hem bang, zet de relatie onder druk en veroorzaakt vermijdingsgedrag. Raak hem echter ook nooit aan ter geruststelling bij ongewenst gedrag. Dit wordt gevoeld als aandacht, waardoor het ongewenste gedrag juist zal toenemen. Raak een hond niet onverwacht aan en zeker niet van achteren. Aanraking leidt sterk de aandacht van een hond af omdat hij zal willen onderzoeken wat er gebeurde. Aanraking kan immers gevaar of het begin van een gevecht betekenen.

Hoewel dat vaak gezegd wordt kan aanraking nooit voedsel als motivatie tot bepaald gedrag vervangen. Als een hond kan kiezen tussen iemand met lekkers of iemand met een fijne knuffel, zal hij kiezen voor de persoon met lekkers. Trainen met voer of spel blijft de beste keuze.

18:15 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.