09-01-11

Een hond leren aangeraakt worden

08012011134(1).jpgAls je hond volwassen is, zal hij minstens één keer per jaar naar de dierenarts moeten voor zijn beschermende vaccinaties. Maar ook daarnaast zal een hond regelmatig worden aangeraakt. Bijvoorbeeld bij het borstelen, poten afdrogen, nagels knippen of om een teek te verwijderen. Je kunt je pup er dus maar beter zo vroeg mogelijk mee vertrouwd maken.

Aangeraakt worden, en dat rustig toelaten, moet worden geleerd. Je hond moet vertrouwd raken met de aanrakingen en handelingen die nodig zijn voor zijn verzorging. Dat doe je als volgt:

- Stop iets lekkers in je dichte hand en laat je hond hieraan likken;
- Neem een voorpoot in de hand (honden hebben er een hekel aan als hun poten worden aanraakt), terwijl je de pup nog steeds aan het lekkers laat likken;
- Praat rustig tegen hem op opgewekte toon; houd de aanraking kort en geef hem het lekkers.

Op dezelfde manier raak je zijn oren aan, kom je aan de binnenkant van zijn oren, pak je zijn staart, til je zijn staart op (ook hier hebben honden een broertje dood aan), til je zijn lip op, open je voorzichtig zijn mond door er rustig een vinger in te steken. Zo bereik je stap voor stap alle delen van zijn lijf. Je hoeft niet alles in één keer te doen! Het gaat erom dat je het regelmatig oefent.

Soms raken honden in paniek of worden ze echt heel boos over al deze intimiteiten. Dan is het extra belangrijk dat je de oefening heel langzaam opbouwt. Als je bijvoorbeeld in je hoofd hebt dat je zijn pootje wilt optillen, zijn voetzooltjes wilt spreiden en zijn nageltjes wilt aanraken, dan begin je eerst met één vinger zijn pootje aan te raken en beloont hem dan al. Dat is voor dat moment genoeg. Pas als je pup deze aanraking ontspannen ondergaat, ga je een stapje verder en pak je zijn pootje zachtjes vast. Gaat ook dat ontspannen, dan pak je zijn pootje voorzichtig op. En zo werk je stapje voor stapje verder.

In eerste instantie houd je de pup iets lekkers voor en beloon je elke nieuwe handeling. Uiteindelijk zul je alles om de beurt kunnen aanraken en onderzoeken en pas dan wat lekkers geven, een balspelletje met hem doen of een wandelingetje met hem maken. Blijf geduldig. Mopper nooit en kijk niet boos. Je bent met een oefening bezig die je pup niet kent en niet begrijpt. Ook al gaat het nu moeilijk, op den duur gaat het steeds gemakkelijker. Kalmte en geduld zijn de wegen die naar succes leiden.

16:54 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.