28-11-10

kinderen van 9 tot 12 jaar en honden

Kinderen van negen tot twaalf jaar kunnen al een stuk volwassener met een hond omgaan. Op deze leeftijd kunnen kinderen - mits de hond niet te sterk of te moeilijk is - al veel van de noodzakelijke verzorging van hun hond zelf aan. Ze kunnen hem borstelen, voeren en uitlaten.

Het is belangrijk de taken die je kind op zich neemt goed door te spreken. Het is niet handig om het zorgprogramma zo zwaar te laten worden dat het kind belemmerd wordt in zijn vriendschappen met vriendjes of het maken van huiswerk.

Bovendien kan en mag een kind alleen die taken op zich nemen die in veiligheid kunnen worden uitgevoerd. In de genoemde voorbeelden borstelen, voeren en uitlaten is het bijvoorbeeld noodzakelijk om het borstelen eerst onder jouw supervisie te laten plaatsvinden om de reactie van de hond op dat lichaamscontact goed te kunnen inschatten.

Honden met baknijd mogen niet door kinderen gevoerd worden. Dat is een te grote verantwoordelijkheid, met bovendien de nodige risico's. Dit geldt ook voor het uitlaten. Sterke honden die erg trekken aan de lijn of honden die agressief gedrag vertonen naar andere honden of mensen, mogen alleen door een volwassene of onder strikte supervisie samen uitgelaten worden.

Kinderen van deze leeftijd doen het bijzonder goed op gehoorzaam-heidstrainingen en hondensporten. Op de Martin Gaus Hondenscholen zijn kinderen dan ook van harte welkom om met de hond deel te nemen aan de trainingen. Ze lijken misschien nog wat jong, maar kinderen zijn consequenter dan wij volwassenen vaak kunnen opbrengen. Bovendien merken ze dat anderen de opvoeding van hun hond belangrijk vinden en een goede relatie met een hond bijzonder waarderen. Vriendschappen ontstaan vaak via huisdieren en het samen uitlaten en trainen van honden geeft door de gezamenlijke interesse en belangen een hechte band.

Oudere kinderen kunnen een heel intense relatie met hun hond aangaan en een diep besef hebben van het unieke wezen van hun hond. Zo'n relatie is heel belangrijk voor de verdere ontwikkeling van het kind. Bovenal is een fijne hond in huis goed voor de sfeer en onderlinge verstandhouding.

16:27 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.