25-11-10

kinderen van 5 tot 8 en honden

Kinderen van vijf tot acht jaar uiten vaak de behoefte aan een 'eigen' hond. Om ervoor te zorgen, ermee te knuffelen en hun diepste geheimen mee te delen. Ze beloven dan ook plechtig het dier zelf uit te laten en te verzorgen. Jouw begeleiding blijft echter noodzakelijk.

Kinderen van deze leeftijd kunnen ook wel wat meer verantwoordelijkheden aan, ze hebben vaak al vaste taakjes als het opruimen van de eigen kamer, hun bed opmaken en helpen met de afwas of inruimen van de afwasmachine. Door hen - onder toezicht, want het moet wel echt goed gaan - de zorg over een hond te geven, neemt hun verantwoordelijkheidsgevoel en zelfvertrouwen toe.

Bovendien is dit een leeftijd waarop kinderen ook echt plezier met een hond kunnen hebben. De iets oudere kinderen kunnen ermee naar gehoorzaamheidstraining als de hond niet echt problemen geeft, maar gewoon netjes moet leren luisteren. Ze kunnen ermee op breitensport, waar zowel hun eigen energie als die van hun hond een sportieve uitweg kan vinden. De jongsten in deze leeftijdsgroep kunnen spelenderwijs de hond ook naar hen leren luisteren door een volwassene achter zich neer te zetten, deze de hond een bepaalde opdracht te laten geven, waarna het kind de hond beloont.

Prachtig voor deze leeftijd is het trucjes leren aan de hond. Kinderen zijn er dol op en kunnen samen met hun hond uren zoet zijn met het onder de knie krijgen van een nieuwe truc. Het is puur plezier voor zowel kind als hond, en wat is leuker dan je vriendjes te laten zien hoe schattig je hond kunstjes vertoont. En natuurlijk is het een goed gevoel dat die hond het niet alleen van jou geleerd heeft, maar het ook nog leuk vindt om voor jou te doen. Goed voor het zelfvertrouwen.

Het is zaak de vriendjes van kinderen van deze leeftijd goed in de gaten te houden. Misschien weten ze niet hoe ze met een hond moeten omgaan en doen daardoor verkeerde dingen. Ook doen kinderen van deze leeftijd graag iets wat niet mag. Heb je bijvoorbeeld een angstige hond en je zegt tegen een vriendje de hond met rust te laten en vooral niet aan te kijken, dan loop je grote kans dat het vriendje dat nu juist wel zal doen. Om te kijken wat er dan gebeurt of gewoon om een beetje te pesten. Want niet alle kinderen zijn altijd even aardig tegen dieren, soms reageren ze hun frustraties af. Of ze willen flink doen tegenover hun vriendjes. Altijd even in de gaten houden dus.

17:54 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.