22-11-10

Het eerste contact met je baby

Het komt veel voor dat ouders zich bezorgd maken over het gedrag van hun hond als er een baby op komst is. Vooral als dit het eerste kindje is en men nog niet weet hoe de hond daarop zal reageren. De eerste kennismaking met je baby kan dan ook best spannend zijn.

Belangrijk is ervoor te zorgen dat de eerste indruk goed is. Het eerste moment dat je hond het nieuwe kindje ziet, moet direct leuk zijn. Breng de baby binnen in bijvoorbeeld een draagstoeltje, breng de hond tot 'zit' naast dat draagstoeltje en geef hem onmiddellijk een paar stukjes van iets dat hij echt heel geweldig lekker vindt. Daardoor is de eerste indruk al goed: er komt iets binnen wat nieuw is en anders ruikt, maar het levert wel meteen iets heel lekkers op.

Laat de hond rustig naar de baby kijken en aan de baby snuffelen. Praat vrolijk tegen hem, knuffel hem en geef wat lekkers. Geef hem aandacht in aanwezigheid van de baby. Zorg dat je lekkers bij je hebt als je de baby voor het eerst in aanwezigheid van de hond op de arm hebt en laat het lekkers op de grond vallen. Je aandacht voor de baby levert hem iets lekkers op en daardoor worden de momenten waarop je aandacht geeft aan de baby ook fijne momenten voor jouw hond.

Ook voor de weken daarna is het raadzaam de baby te koppelen aan positieve ervaringen voor de hond. Aai hem de eerste dagen alleen als de baby in de buurt is. Ook daardoor wordt de baby een prettig signaal, want het betekent dat de hond jouw aandacht zal krijgen. Geef je hond te eten als je de baby binnenbrengt, want ook dat bevestigt dat de baby iets prettigs inhoudt. Probeer een uitje met de baby of het binnenbrengen van de baby zoveel mogelijk te combineren met een uitje van de hond. De baby betekent voor de hond dan 'leuk, we gaan uit'.

Zorg dat speeltjes van de baby buiten bereik van de hond blijven. Heeft je hond toch zo'n babyspeelgoedje te pakken, straf hem dan nooit. Het speeltje heeft namelijk de geur van jouw baby en je hond zou de straf daarmee kunnen associëren. Haal het speeltje gewoon weg als hij zijn interesse even kwijt is of ruil het voor een speeltje dat van hem is en dat hij prachtig vindt.

22:34 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.