19-11-10

Je hond en een baby op komst

Wanneer je weet dat er een baby op komst is, heb je meestal nog zo'n zeven maanden voor de boeg voordat de baby geboren is. Daardoor heb je de tijd nog wat aan het gedrag van je hond bij te schaven en misschien bepaalde voorzorgsmaatregelen te treffen voordat de baby er is. Het is namelijk heel belangrijk dat je hond eventuele veranderingen in zijn dagelijkse leefpatroon niet verbindt aan de komst van de baby. Het nieuwe kindje moet door de hond worden geassocieerd met leuke en fijne dingen en niet met beperkende maatregelen.

Voordat je kindje wordt geboren, heb je mooi de tijd om eventuele dagritmes van de hond zo te veranderen dat het goed past bij de dagelijkse verzorging van een baby. Probeer de momenten waarop je met je hond naar buiten gaat alvast te verschuiven naar de tijden waarop je straks als je je baby hebt naar buiten zult gaan. Dit kunnen bijvoorbeeld tijden zijn waarop je met de baby naar buiten gaat of wanneer de baby in principe in bed ligt.

Realiseer je dat het op moment dat de baby is, het zeker het verkeerde moment is om de hond nog dingen aan te leren. Als nieuwe ouder heb je het daarvoor gewoon te druk. En het kost al genoeg moeite om de normale dagelijkse gang van zaken van de hond niet te verstoren. Bovendien is het echt heel belangrijk dat de hond geen verband legt tussen de komst van de baby en het wegvallen van allemaal leuke dingen die hij wel gewend was. Dus: wil je nog iets aan het gedrag van je hond veranderen, doe het dan in die paar maanden dat je in blijde verwachting bent.

Heb je dus nog iets op het gedrag van je hond aan te merken, dan heb je daar nu nog volop de gelegenheid voor. Trekken aan de lijn was misschien tot nu toe niet zo bezwaarlijk, maar als je met een kindje in een wandelwagentje loopt is dat wel even anders. En een oefening als 'op je plaats' is natuurlijk heel handig als je druk bent met de verzorging van je kindje.

Hetzelfde geldt voor een eventuele training om de hond aan een bench (hondenbox) te wennen. Een bench is een perfect middel om je hond een veilige, vertrouwde plek te bieden op al die momenten dat je even niet kunt opletten.

20:34 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.