17-11-10

Een persoon of kind wil je hond aanraken of aaien

herdershond.jpgJe wandelt langs de straat en een vreemde of een kind loopt op de hond af om deze te aaien of te knuffelen, hoe moet je daarop reageren, moet je dit toelaten of niet.  Hoe doe je dit best, ik heb 4 puntjes hoe het zou moeten zijn.

1 Het is belangrijk dat je als eigenaar de controle over je hond hebt ( een roedelleider). Dat je de situatie onder controle hebt en  positieve energie uitstraalt naar je hond toe.

2 Laat een kind nooit naar de hond toe kommen, maar de hond naar het kind toe gaan. Observeer het kind of de persoon, hoe ze zich gedragen en hoe hun lichaamstaal is en als ze oogcontact maken. Als de persoon opgewonden is. Dit kan door de hond gezien worden als een bedreiging een vorm van dominantie.

3 Als je weet dat je je hond kan vertrouwen en onder controle hebt ( als je hond dit geleerd heeft en niet bang of ongerust is). Dan raad ik aan om tegen het kind te zeggen: ‘laat de hond naar je toe komen’.   Ik heb 3 regels: 

A: geen aanraking, laat het kind de hond niet als eerste aanraken laat eerst de hond aan de handen ruiken.

B: niet spreken

C: geen oogcontact, maak geen oogcontact met de hond. Dit is dominantie tonen naar de hond.

Dit voor 2 minuten, observeer de hond zijn reactie. Als alles goed is laat je het kind de hond aaien onder de kin van de hond. Dit is niet bedrijgend.  Als eigenaar moet je weten waar de hond wel en waar niet aangeraakt wil worden.

4 Als je denkt dat de persoon of kind z’n bedoelingen niet goed zijn of de toenadering verloopt onstuimig, of je hond wil op dat moment niet aangeraakt worden ( zoals geen aandacht hebben, z’n hoofd weg draait …) Dan zeg je: Sorry maar m’n hond is nog in training. Dit om het welzijn van het kind, persoon en hond.

22:50 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.