11-11-10

Beweegt jouw hond voldoende

"Ik ga elke dag twee uur met hem lopen." "Drie keer per week laat ik hem een uur naast de fiets rennen." "We hebben een hele grote tuin, hij heeft het rijk alleen." Er wordt vaak vanuit gegaan dat voldoende beweging de belangrijkste behoefte van een hond is. Is dat wel zo?

Als een hond maar voldoende in de gelegenheid is zich veel te kunnen bewegen, dan komt een hond niet tekort. Natuurlijk, een hond moet de gelegenheid hebben voldoende te kunnen bewegen. Maar als dat bewegen inhoudt dat een hondeneigenaar een uur met zijn/haar hond aan de lijn een wandeling gaat maken, is het nog maar de vraag of dat voldoende is.

Een enkele hond zal er misschien tevreden mee zijn, maar voor veel honden is het niet voldoende. De oplossing ligt dan niet in het verlengen van de wandeling. Wanneer wandelen voor een hond onvoldoende is, heeft het geen zin om dan maar langer of vaker met hem te gaan wandelen. Wanneer dit al helpt is het slechts voor korte duur.

Honden zijn sociale en intelligente dieren. Net als wij hebben ze behoefte aan bezigheden, ze hebben mentale stimulans nodig. Zaken die hen dus niet fysiek belasten, maar wel mentaal. We zouden honden wat dat betreft heel goed met onszelf kunnen vergelijken. Wij kijken naar het nieuws of naar een film. Luisteren naar de radio en lezen kranten en tijdschriften. We maken een praatje met de buurman of met de caissière in de supermarkt. Het zijn allemaal zaken waar we niet moe van worden, maar die ons voorzien van informatie of onze belangstelling voor bepaalde zaken bevredigen. Wanneer wij verstoken zouden blijven van al deze dingen, we zouden niets van de wereld om ons heen vernemen en we zouden niemand spreken, hoe zouden we ons dan gedragen?

Voorkom dat je hond zich gaat vervelen of misschien zelfs ondergestimuleerd raakt. Onderstimulans kan tot lastig probleemgedrag leiden. Doe zoek- of speurspelletjes met je hond. Loop niet altijd het zelfde rondje, maar probeer zoveel mogelijk te variëren. Laat de hond - daar waar het kan - los van de lijn en laat hem met jouw toestemming lekker z'n gang gaan. Laat hem snuffelen aan de dingen die hij interessant vindt en laat hem contact hebben met andere honden. Probeer voor het welzijn van je hond niet alleen aan voldoende beweging te denken, maar denk ook aan zijn mentale behoeftes.

20:36 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.