05-11-10

Huisregels voor een nieuwe hond

Een hond is vaak nog niet zo op zijn gemak als hij in een nieuwe omgeving komt. Hij voelt zich een tikje onzeker. Hij kent het huis en de mensen nog niet. Door vanaf het begin bepaalde regels te stellen, geef je hem veiligheid en voorkom je mogelijke  problemen.

Huisregels voor nieuwe hond
Huisregels om ongewenst gedrag en eventuele problemen te voorkomen zijn:
- Ga niet naar je hond toe om hem te aaien, maar roep hem daarvoor bij je(dus ga ook niet naar zijn mand om hem lief te aaien).
-  Laat de hond iets doen voor wat aandacht of lekkers. Breng hem eerst tot zit, of laat hem iets apporteren. Voor niets gaat de zon op. Dat geldt voor jou, waarom zou het niet voor de hond gelden?
- Negeer opdringerig, aandachtvragend gedrag. Kijk de andere kant op. Speel voor 'paal' of verlaat de ruimte.
-  Leer de hond een speeltje of iets lekkers te ruilen voor iets nog leukers of iets wat hij nog lekkerder vindt.
- Laat de hond werken voor de kost. Verstop (een gedeelte) van zijn maaltijd en laat hem dat zelf opzoeken.
-  Leer de hond dat alles dat binnen een ruimte van zo'n anderhalve meter op de grond ligt van jou (of van je kind) is en dat hij daar niet aan mag komen.
-  Laat je hond wachten bij de deur totdat jij zegt dat hij naar buiten mag gaan.
-  Leer de hond pas te gaan eten als jij zegt dat het mag. Laat hem eerst zitten. Of een poot geven. Laat hem er iets voor doen! Of geef de hond alleen te eten uit jouw hand of terwijl jij zijn bak vasthoudt. Of vul zijn bak steeds een beetje  bij. Maak hem van jou afhankelijk.
- Voorkom trekken aan de lijn. Maak zo nodig gebruik van moderne hulpmiddelen als een hoofdhalster, zoals een Gentle Leader of Follow Me (vergelijkbaar met een halster voor paarden).

En: ga naar een professionele hondenschool. Een goed begin is echt het halve werk!

22:31 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.